Uitlezen van de elektronische oormerken

Sinds 27 september 2017 zijn we begonnen met het handmatig uitlezen van de UHF oormerken in de slachterij. Dit loopt nu een aantal weken en gaat goed. Een groot vraagstuk rondom deze UHF oormerken was; blijven ze beter zitten dan de gewone plastic oormerken? Met het antwoord zijn we zeker blij, want dat doen ze. Rond de 95% van de UHF oormerken blijft zitten tot uitlezen in de slachterij. Het is dan wel van groot belang dat bij geboorte de oormerken netjes en diep in het oor geplaatst worden tussen het kraakbeen in. Dit verhoogt de kans dat het oormerk blijft zitten aanzienlijk.

Nu we het uitlezen mogelijk hebben gemaakt kan er gekeken worden naar wat we met de informatie gaan doen. Dit doen we door de deelnemers erbij te betrekken en bij hun de vraag neer te leggen over wat ze verwachten, en wat dus voor hun relevant is. Op deze manier wordt er dus niet zomaar informatie teruggekoppeld, maar informatie waar ze echt wat mee kunnen.  

We verwachten veel van wat Smart Farming onze keten te bieden heeft. Het creëert nieuwe mogelijkheden voor onze deelnemers doordat ze informatie vastleggen op dierniveau. Op deze manier kan er gekeken worden naar vraagstukken rondom de kwaliteit van de varkens vanaf de slachtlijn tot en met de afkomst. Dit betekent een mooi uniform varken met goede eindresultaten en betere verdiensten.

Bekijk het filmpje om te kijken hoe het uitlezen van de oormerken werkt.

Ben je een deelnemer KDV of KDV+ en doe je op dit moment nog niet mee aan Smart Farming en Antibioticavrij Leven? Twijfel dan niet als er vragen zijn en vraag het aan je handelaar of neem contact op met Dico van Hierden via d.vanhierden@westfort.nl

Terug naar overzicht