bekijk alle artikelen

Vrijloopkraamhok

2 maart 2022
Camiel van Houtert

Partner

De Stal van de Toekomst is volop in ontwikkeling. Voor de vleesvarkens en biggen halen we reducties van 70 tot 85 procent op ammoniakuitstoot en er zijn drie proeflocaties omgebouwd naar dagontmesting. De laatste fine-tuning op gebied van materiaalkeuzes, details en sensortechnieken vindt nu plaats. Maar daarmee eindigt de Stal van de Toekomst natuurlijk niet! We kijken naar de toekomst en ontwikkelen voor de kraamzeugen.

Het vrijloopkraamhok is inmiddels geen nieuw begrip meer en diverse zeugenbedrijven maken daar gebruik van. Met het vrijloopkraamhok kan een stap gezet worden naar meer bewegingsvrijheid van de zeug. Maar welk effect heeft dat op de ammoniakuitstoot en methaanuitstoot? Is het haalbaar een brongericht systeem te ontwikkelen met dagontmesting voor vrijloopkraamhokken? Hoe kunnen we het natuurlijke mestgedrag van de zeug daarbij benutten?

Veel vragen die we allemaal mee willen nemen in een nieuw project. Door een SBV aanvraag begin 2022 kunnen we mogelijk financiële ruimte creëren om samen met Wageningen University & Research zo’n vrijloopkraamhok met dagontmesting te ontwikkelen.