bekijk alle artikelen

Westfort York

22 juni 2020
Trudy van der Ven-Verschuren

In 2018 startten we onze zoektocht naar het lekkerste varkensvlees. Met de RFID-oormerken die individuele dierregistratie mogelijk maken hebben we een krachtige tool in handen om gedegen onderzoek te doen naar de factoren die van invloed zijn op ons vlees.

Gedegen onderzoek

In samenwerking met PIC, wereldwijd een van de grootste spelers in varkensgenetica, zetten we een grootschalige geneticaproef op om in de dagelijkse praktijk te onderzoeken wat de invloed van genetica op de kwaliteit en smaak van varkensvlees is. Voor het onderzoek gebruikten we eindberen van drie rassen: de Piétrain, de York en de Duroc. In totaal zijn er in een periode van 8 weken bijna 350 inseminaties gedaan, verdeeld over 5 verschillende bedrijven. Dit resulteerde in meer dan 5000 dieren die we dankzij de RFID-oormerken allemaal individueel konden volgen. Na de slacht zijn er in totaal 1300 karkassen uitgebreid onderzocht om de vleeskwaliteit te beoordelen. Zo zijn de verschillende onderdelen gewogen en er zijn metingen gedaan aan de pH, de kleur en het intramusculair vet.

Resultaat

De York kwam als verrassende winnaar uit de bus. Dit varkensras bevat uitstekende vleeseigenschappen én goede eigenschappen voor de boer: een sterk varken met een goede groei. In 2021 lanceren we samen met Topigs en PIC de Westfort York eindbeer: een robuust varken met uitstekende vleeseigenschappen dat speciaal voor Westfort is geselecteerd. In 2022 verwachten we de eerste resultaten te kunnen meten.

De invloed van stress

We weten dat stress een negatieve invloed heeft op de pH-waarde van vlees en dus op de vleeskwaliteit. Hoe minder stress, hoe beter voor het dierenwelzijn en hoe lekkerder het vlees. In 2020 voerden we in de slachterij vergaande wijzigingen door om een stressvrije omgeving voor de varkens te realiseren. Belangrijkste aandachtspunten daarbij waren het licht, het geluid en de omgang met de dieren. Vervolgens voerden we meerdere grootschalige pH-metingen uit. Uit deze metingen bleek een significante verbetering van de pH-waarde van ons varkensvlees. Sterker nog: steeds meer metingen benaderen de perfecte score. In 2021 worden de kwaliteitsmetingen structureel onderdeel van onze processen. Zo maken we de vleeskwaliteit meetbaar en zijn we weer een stap dichter bij het bewezen lekkerste varkensvlees.