bekijk alle artikelen

Digitale certificering

24 mei 2022
Marion Kunstt-Verhoeven

Alle KDV-deelnemers zijn gecertificeerd: we controleren jaarlijks of ze voldoen aan de strenge eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en diergezondheid.

De certificering wordt gebaseerd op de cijfers en resultaten van een varkenshouderij. Bijvoorbeeld de hoeveelheid voer die in een jaar is aangekocht en de energie die is verbruikt. Het opvragen, invoeren en doorrekenen van de jaarcijfers van alle KDV-varkenshouders is een grote klus. Toch is het belangrijk dat dit gebeurt, want zonder deze cijfers is het onmogelijk om onze hoge standaard te borgen.

Wij denken dat dit sneller en slimmer kan. Daarom worden de jaarcijfers van KDV-varkenshouders vanaf 2021 zoveel mogelijk geautomatiseerd verzameld en gecontroleerd. We maken daarbij onder andere gebruik van de realtime data die RFID-oormerken opleveren. Deze aanpak scheelt de boer een hoop tijd, want hij hoeft alle informatie niet meer handmatig op te zoeken en aan te leveren. Daarnaast zorgt het ervoor dat wij ons als keten volledig kunnen focussen op de inhoud, in plaats van op het handmatig opvragen en verwerken van jaargegevens.