bekijk alle artikelen

Stoppen slachtblik

16 december 2021
Trudy van der Ven-Verschuren

Elk varken krijgt voordat hij naar de slachterij gaat een slachtblik. Deze ingreep is een verplicht en essentieel onderdeel van de identificatie en registratie van de dieren. Bij varkens van boeren die deelnemen aan Smart farming neemt het RFID-oormerk de functie van het slachtblik over.

De informatie op het slachtblik is immers ook op het elektronische oormerk af te lezen. Daarom werken we aan afschaffing van het slachtblik. De belangrijkste reden hiervoor is het vergroten van het dierenwelzijn. Geen slachtblik scheelt voor de dieren namelijk een stressvolle ingreep. In 2019 startten we in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de pilot â€˜slachtblikvrije varkens’.

Aantal deelnemers
In eerst instantie werden er 20 varkenshouderijen geselecteerd om varkens zonder slachtblik te leveren. Dat liep zo goed, dat het aantal deelnemers in 2020 groeide van 28 naar 54. Zij hebben allemaal een ontheffing van de NVWA en mogen varkens dus zonder slachtblik leveren. 43 deelnemers daarvan leveren inmiddels daadwerkelijk varkens zonder slachtblik. Met de andere 11 deelnemers optimaliseren we in 2021 het proces, zodat ook zij slachtblikvrije varkens kunnen leveren.

Ontheffing
We hopen dat op 1 januari 2022 de wetgeving wordt aangepast. Er is dan geen ontheffing meer nodig om slachtblikvrije varkens te leveren.