bekijk alle artikelen

Eerste experiment van het Enlighted Pigs project van start gegaan!

15 oktober 2021
Anne-Marie van Bussel-van Lierop

Partner

Een jaar na de officiële startbijeenkomst van het Enlighted Pigs project is de praktische fase van dit onderzoeksproject aangebroken. Het project onderzoekt hoe licht kan bijdragen aan een diervriendelijke en duurzame varkenshouderij.

Tijdens een succesvol afgerond vooronderzoek zijn innovatieve lampen van Signify op kleine schaal bij De Hoeve Innovatie getest en is de proefopzet geoptimaliseerd. Vanaf september 2021 loopt een experiment op grotere schaal, waarbij vleesvarkens worden onderzocht. Het doel van de proef is om de effecten van vier verschillende lichtintensiteiten op de dag-nachtritmes en het welzijn van varkens te onderzoeken, alsmede effecten op andere duurzaamheidsaspecten zoals milieu-emissies, energieverbruik en economische resultaten.

Voorbeelden van vragen die tijdens dit onderzoek beantwoord kunnen worden zijn: Heeft lichtintensiteit een invloed op de gezondheid en het gedrag van varkens? En worden ammoniakemissie, groei en karkaskwaliteit beïnvloed door lichtintensiteit?

Nieuwsgierig? Volg onze nieuwsberichten!