bekijk alle artikelen

Eerste experiment Enlighted Pigs project afgerond

27 september 2022
Anne-Marie van Bussel-van Lierop

Voor het Enlighted Pigs project onderzoeken we hoe licht kan bijdragen aan een diervriendelijke en duurzame varkenshouderij. In maart is het eerste experiment van het project afgerond, waarin twee rondes vleesvarkens zijn onderzocht. Het doel van dit eerste experiment was om de effecten te bestuderen van vier verschillende lichtintensiteiten op dag-nachtritmes van de varkens, het welzijn, milieu-emissies, energieverbruik en economische resultaten.

De eerste bevindingen zullen in het najaar worden gepresenteerd op een wetenschappelijk congres van de ISAE (International Society of Applied Ethology) in Noord-Macedonië. Hierbij zal nader worden ingegaan op de effecten van lichtintensiteit op het gedrag van de dieren, zoals het ruimtegebruik van de varkens, de mate van hokbevuiling, de dag-nachtritmes en de activiteit van de varkens.

In de tussentijd zijn ook de voorbereidingen voor het tweede experiment in volle gang. Bij dit experiment zal gekeken worden naar de effecten van verschillende lichtspectra (bijvoorbeeld warm en koud wit licht) en de blootstelling aan UVB licht. Voorbeelden van vragen die tijdens dit onderzoek beantwoord gaan worden zijn: Heeft het lichtspectrum een invloed op het gedrag en welzijn van dieren? En kan UVB licht via de vorming van vitamine D bijdragen aan de gezondheid van de varkens en de kwaliteit van het vlees?

Nieuwsgierig geworden of vragen over het project? Volg onze nieuwsberichten of neem contact met ons op.