bekijk alle artikelen

CO₂ Footprint tool

30 mei 2022
Keten Duurzaam Varkensvlees

Zonder vleesschaamte genieten van een heerlijk stukje smaakvol varkensvlees. Kan dat vandaag de dag nog? Om daarachter te komen berekende gerenommeerd en onafhankelijk onderzoeksbureau Blonk Consultants in opdracht van KDV de CO₂-footprint van ons KDV-varkensvlees.

Ze keken daarbij in het bijzonder naar een van de meest geliefde producten: de Nederlandse rookworst. Deze oer-Hollandse smaakmaker is in allerlei varianten beschikbaar: gemaakt van varkensvlees, rundvlees, kippenvlees, vega of vegan. Dit maakt de rookworst een perfect startpunt om de CO₂-footprint van elke variant te vergelijken. 

Rekentool

Blonk Consultants ontwikkelde speciaal voor KDV een nauwkeurige tool die een heldere en transparante berekening maakt van de CO₂-footprint van onze rookworst. Omdat we binnen de keten al jaren informatie verzamelen over belangrijke milieuthema’s, kon worden gerekend met praktijkgegevens in plaats van industriegemiddelden. Dat maakt de uitkomst nóg realistischer en interessanter. 

CO₂-footprints varkensvlees en vega vergelijkbaar

De eerste voorlopige resultaten zijn zeer positief. De rookworst van KDV-varkensvlees heeft een vergelijkbaar CO₂-footprint als de vega en de vegan variant, zoals in de grafieken te zien is. 

Verder verlagen

Op basis van welke waarde we ook naar de CO₂-footprint kijken, een ding is zeker: de varkensvlees rookworst van KDV heeft bijna dezelfde impact op het milieu als de vega en vegan variant. Een uitkomst waar we als keten best trots op zijn. Bovendien hebben we nu een transparante tool waarmee we precies kunnen zien aan welke knoppen we moeten draaien om onze CO₂-footprint nog verder te verbeteren. Zo veroorzaken bijvoorbeeld voer en methaanuitstoot een groot deel van de footprint van ons duurzame varkensvlees. Aan ons de uitdaging om de komende jaren te onderzoeken hoe we dat verder kunnen verlagen. Met behulp van de tool kunnen we op elk moment berekenen wat de impact van een verandering is. Het onderzoek heeft ons gesterkt in de overtuiging dat varkensvlees een duurzame bron van eiwitten kan zijn. Zeker als onze sector er samen de schouders onder zet en blijft innoveren. 

Hoe scoort onze eigen worst?

De LCA-berekeningen geven een uitkomst in kilogram CO₂ equivalent per kilogram product. Aangezien deze waardes niet veel mensen iets zullen zeggen hebben we Blonk Consultants gevraagd de uitkomsten van onze rookworst te vergelijken met Vega en Vegan producten uit een eerder onderzoek.* De uitslagen daarvan zie je hieronder:

* De gegevens zijn afkomstig uit het onderzoek: ‘Doe Maar Lekker Vegetarisch 2019’ –  tevens uitgevoerd door Blonk Consultants in opdracht van de Postcode loterij, Albert Heijn en Unilever.