bekijk alle artikelen

KDV voorloper op sector met CO2-Footprint

5 januari 2023
Marion Kunstt-Verhoeven

Zonder vleesschaamte genieten van een heerlijk stukje smaakvol varkensvlees. Kan dat vandaag de dag nog? 

Om daarachter te komen berekende gerenommeerd en onafhankelijk onderzoeksbureau Blonk Consultants in opdracht van KDV de CO2-Footprint van ons KDV-varkensvlees. Ze keken daarbij in het bijzonder naar een van de meest geliefde producten: de Nederlandse rookworst. Deze oer-Hollandse populaire smaakmaker is in allerlei varianten beschikbaar: gemaakt van varkensvlees, rundvlees, kippenvlees, vega of vegan. Dit maakt de rookworst een perfect startpunt om de CO2-Footprint van elke variant te vergelijken.

Blonk Consultants ontwikkelde speciaal voor KDV een nauwkeurige tool die een heldere en transparante berekening maakt van de CO2-Footprint van onze rookworst. Omdat we binnen de keten al jaren informatie verzamelen over belangrijke milieuthema’s kunnen we rekenen met praktijkgegevens in plaats van industriegemiddelden. Dat maakt de uitkomst nóg realistischer en interessanter.

Deze CO2-Footprint tool is in 2022 geoptimaliseerd en ingebed in de certificering van Keten Duurzaam Varkensvlees. De methode is bij een pilotgroep van ruim 30 KDV-boerderijen uitgevoerd. Met als resultaat dat vanaf 2023 de CO2-Footprint berekening een standaard onderdeel is van de certificering voor Keten Duurzaam Varkensvlees.

Dat betekent dat we dan concrete cijfers hebben over de werkelijke prestaties van KDV. Ook zorgt het ervoor dat we gericht kunnen sturen op de CO2-Footprint omdat we precies in kaart hebben waar nog winst te behalen is. KDV is hierin uniek en een voorloper op de gehele sector. Iets om trots op te zijn. 

Wil jij meer weten of heb je vragen over de CO2-footprint tool? Neem dan contact op met info@dehoevebv.nl