bekijk alle artikelen

Luzerne mix voor betere afleiding van de varkens

5 oktober 2020
Trudy van der Ven-Verschuren

Partner

Een van de uitdagingen waar we eind vorig jaar voor stonden was het zoeken van nieuw afleidingsmateriaal voor de varkens. Voor ‘Het varken van morgen’ en het ‘Beter leven één ster’-programma was extra afleidingsmateriaal nodig, naast bijvoorbeeld de ketting met bal waar de varkens mee kunnen spelen.

Het ging om materiaal dat voldoet aan drie van de vijf criteria die de Dierenbescherming stelt, namelijk dat het materiaal wroetbaar, eetbaar, bijtbaar, afbreekbaar en vernieuwend moest zijn. De strokoker die een aantal boeren al gebruikte voldeed ook aan deze eisen, maar we zagen toch dat de koker het varken niet voldoende uitdaging gaf. Bovendien is zo’n koker ook weer een extra investering voor de boer.

Luzernemix

In samenwerking met Wageningen Universiteit hebben we begin van dit jaar een mooi alternatief kunnen introduceren in de vorm van een mix van Luzerne, zonnebloemolie en cichorei. Dit is een klaverachtig ruwvoer dat de boeren dagelijks handmatig verstrekken. Inmiddels zijn er zo’n tachtig boeren die de Luzerneverstrekking dit jaar gaan uitproberen en al met succes zijn gestart.

De Luzernemix heeft meerdere voordelen, zowel voor kleine als grote groepen varkens. De Luzerne, die los wordt gestrooid in de hokken, daagt de varkens uit om te onderzoeken, ruiken, wroeten alvorens ze het opeten. Een goede afleider dus. Dat zien de boeren die het inmiddels al een aantal maanden verstrekken ook terug, de varkens zijn er inderdaad langer zoet mee. Doordat er aan de Luzerne zonnebloemolie en de wortel van de Cichoreiplant is toegevoegd, is het stro bovendien extra aantrekkelijk voor varkens. Ook dat zien de boeren duidelijk terug; de varkens vinden het lekker!

Betere spijsvertering en rust

Door de voedzame stoffen die het ruwvoer Luzerne bevat, is het voer bovendien beter voor de maag en spijsvertering. Daarnaast bevat de Luzerne rustgevende stoffen. Wij verwachten eigenlijk dat de varkens hierdoor relaxter zijn en minder bijten en dat de Luzerne dus ook een positief effect zal hebben op oor- en staartbijten, maar dat moet de toekomst nog uitwijzen.

Mooi neveneffect

Wat we verder het meeste terug horen van de boeren die het verstrekken is dat de dieren sneller en makkelijker overeind komen als de boer de Luzerne komt brengen. Een mooi neveneffect van deze manier is dat er door deze handmatige verstrekking ook beter contact ontstaat met de dieren en de controle van de dieren makkelijker is. De varkenshouders zien bij de verstrekking direct hoe en óf de dieren reageren op het voer. Als er een varken blijft liggen op het moment dat de Luzerne verstrekt wordt, dan is direct duidelijk dat er iets met dat varken aan de hand is.

Goedkeuring

Het verstrekken van de Luzerne is een proef die we in ieder geval tot het einde van het jaar doen. Na ruim drie maanden met positieve ervaringen, hopen we zeker dat de Dierenbescherming deze nieuwe manier van afleiden dit jaar goedkeurt. Want als dat het geval is, kunnen we de Luzerneverstrekking de komende jaren voortzetten.