RFID-oormerk geeft inzicht in kosten pleuritis!

RFID oormerk geeft inzicht in kosten pleuritis

Keten Duurzaam Varkensvlees heeft dankzij de RFID oormerken concrete resultaten gekregen over de diergezondheid en de financiële effecten. Bij de 27.488 gechipte varkens is 2.532 keer pleuritis geconstateerd. Er blijkt een significant verschil van 2,69 euro per stuk in de opbrengst tussen de twee groepen varkens. Bovendien, naast een lagere opbrengst, blijken varkens met pleuritis ook nog gemiddeld vierenhalve dag langer op de boerderij te verblijven. Hierdoor kunnen de financiële effecten per varken gemakkelijk boven de vijf euro per stuk uitkomen.

Wat is pleuritis?
Pleuritis is een ontsteking van het borstvlies (de vliezen van de longen). Deze kan op een kleine oppervlakkige plek optreden of heel uitgebreid waarbij er verklevingen ontstaan. Door deze verklevingen wordt er bindweefsel gevormd. Dit bindweefsel is vrijwel altijd terug te vinden aan de slachtlijn. Een varken met pleuritis kan sloom zijn, hoesten, een afwijkende ademhaling en koorts hebben. Echter de verschijnselen worden lang niet altijd gezien. Zowel voor de diergezondheid als de financiële gezondheid van de varkenshouder is het van belang om pleuritis aan te pakken!

Oorzaak en tips
Pleuritis kan door verschillende ziekteverwekkers, zowel bacteriën als virussen, worden veroorzaakt. Daarom is het van belang om samen met uw dierenarts eerst de juiste verwekker(s) te traceren en dan een gericht plan van aanpak te maken.  De belangrijkste tips zijn:
– Achterhaal de ziekteverwekker(s) middels bloedonderzoek en/of sectie
– Laat het klimaat regelmatig door een expert controleren en onderhouden
– Meng dieren zo min mogelijk

Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar pleuritis bij vleesvarkens, lees hier het artikel.

Voor meer informatie over pleuritis kunt u contact opnemen met onze dierenarts T. van der Ven – Verschuuren.

Terug naar overzicht