Moeder en big

Misschien wel hét belangrijkste criterium op het gebeid van dierwelzijn, is de extra aandacht voor moeder en big.  Onderzoek toont duidelijk aan dat investeringen in een diervriendelijke en stressvrije omgeving in deze fase de gezondheid van het varken de rest van zijn leven positief beïnvloed. Dit is niet alleen goed voor het welzijn van de dieren maar kan leiden tot  minder medicijngebruik,  een betere groei en uiteindelijk mooier vlees.

Groepshuisvesting

De aandacht voor moeder en big begint bij de huisvesting van de drachtige zeugen. Vanaf 2010 leven de drachtige zeugen binnen KDV in groepshuisvesting.  De grote van de groep is niet gebonden aan regels. Sommige varkenshouders kiezen voor meerdere kleine groepen van 6 tot 12 zeugen. Echter ook groepen van meer dan vijftig zeugen zijn mogelijk.

Zodra de zeugen gaan biggen worden ze uit de groep gehaald en gehuisvest in een speciaal door voor bestemde ruimte, het zogenaamde kraamhok, zodat ze veilig kunnen werpen.

Certificatie

Controle

  • Ingangscontrole
  • Jaarlijkse controle
  • Global G.A.P. + ADD ON Module, door Productent / Verin.

Sanctie

  • Schorsing

Nestbouwmateriaal

Drachtige zeugen hebben behoefte om aan het einde van de zwangerschap een nestje te maken. Ongeveer een halve dag voor het werpen worden de zeugen onrustig en gaan ze op zoek naar materiaal om een nestje te bouwen. Dit wordt ook wel sleepgedrag genoemd. Daarom is het belangrijk om de kraamhokken van zeugen te voorzien van goed nestbouwmateriaal.

Onze boeren voorzien alle kraamhokken van jute nestbouwmateriaal: een jute doek waarmee de zeug een nest kan maken. Dit lijkt slechts een kleine verandering, maar is een verandering met een groot effect. Doordat de zeugen hun behoefte om een nest te bouwen nu goed kunnen invullen werpen ze sneller en worden de biggen vitaler en sterker geboren.

Hetzelfde stuk jute, met de geur van de moeder, wordt vervolgens ook gebruikt in het ‘biggennest’. De geur van de moeder en het gebruik van warme lampen creëert vervolgens ook voor de biggen een veilige omgeving waar ze zich op hun gemak voelen. Naast dit jute en de extra warmtelampen zijn er nog meer speciale voorzieningen voor de biggen zoals een extra verwarmde vloer en een zachtere ondergrond. Om de jonge biggen te beschermen kan de zeug in het kraamhok niet vrij bewegen.

Bekijk hier een instructiefilm over hoe de jute het beste gebruikt kan worden in de stallen

http://www.youtube.com/watch?v=Lw-QeapoiFw

Speenleeftijd

Hoe langer biggen bij de moeder blijven, hoe langer ze bij de moeder drinken. Wij hebben voor onze biggen de kraamtijd verplicht verlengd naar vier weken, zodat ze dus vier weken lang de moedermelk drinken. Onderzoek toont aan dat dit beter is voor de gezondheid van zowel moeder als big. Boeren houden zich ook graag aan deze eis, omdat ze met eigen ogen zien dat het de dieren goed doet. Het heeft grote effecten op de gezondheid van de dieren, uiteindelijk leidt tot minder medicijngebruik.

Non-castratie

Onze doelstelling is om dieren groot te brengen met zo min mogelijk ingrepen. In 2007 zijn onze boeren daarom al gestopt met het castreren van de ‘beerbiggetjes’. Keten Duurzaam Varkensvlees was daarmee de eerste keten in Nederland die volledig stopte met castreren.

Non castratie heeft een nadeel, in paar procent van de gevallen ontwikkeld een beertje een afwijkende geur. Het vlees van alle beren wordt daarom onderworpen aan een geurtest. Deze geurtest wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide geurmeesters. Ondanks deze zorgvuldige werkwijze zou  het kunnen voorkomen dat een consument een stukje varkensvlees koopt met een afwijkende geur. De winst op het gebied van dierwelzijn vinden wij groter dan kleine mogelijkheid op afwijkende geur.

Project 'Lange staarten'

Onze doelstelling is om dieren groot te brengen met zo mijn mogelijk ingrepen. Het couperen van staarten staat daarom ook hoog op onze agenda. Staartbijten is echter een complex onderwerp met een veelheid aan oorzaken en factoren, dat niet op te lossen is met een simpele maatregel. In 2015 zijn we samen met Unilever gestart met het onderzoek ‘Lange staarten’. Doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de oorzaken van staartbijten bij varkens en het in kaart brengen van de mogelijkheden om staartbijten te voorkomen.