Leefomgeving

Onze dieren leven in goed verzorgde stallen met afleidingsmateriaal, een duidelijk dag en nachtritme, goede ventilatie, hoogwaardig veevoer en gezond water. Punten waarin Nederland voorop loopt, en waar onze varkenshouders nog een stap bovenop doen. Een goede leefomgeving zorgt voor een gezond varken. Dit leidt tot goede groei wat ook beter is voor de boer.

 

Afleidingsmateriaal

Varkens groeien het beste op in een omgeving waar ze voldoende kunnen ‘wroeten’ en ‘spelen’. Als ze voldoende afleiding hebben zijn ze rustiger, wat onder andere blijkt uit minder bijtgedrag naar elkaar. Onze boeren zijn verplicht te zorgen voor voldoende stalverrijking, oftewel afleidingsmateriaal, waardoor de varkens meer tot hun natuurlijk gedrag komen.

Een voorbeeld van afleiding, is exploratievoedering. Dit houdt in dat er meerdere malen per dag automatisch kleine hoeveelheden voer op de ligplaats van de varkens wordt gestrooid, in de perioden dat ze actief zijn. Maar ook door een touw of een ketting in de stal te hangen waar varkens mee kunnen spelen of in kunnen bijten kun je varkens al afleiding bieden.  Op onze demoboerderij in Valkenswaard doen wij uitgebreid onderzoek naar nieuwe methoden om de dieren uit te dagen.

Ruimte

Varkens zijn groepsdieren, dus ze leven in groepen bij elkaar. Het is in Europa wettelijk geregeld dat varkens 0,65 m2 leefruimte hebben. Onze varkens hebben iets meer ruimte en leven op minimaal 0,8 m2 (Nederlandse wetgeving). De varkens van de boeren die bij ons varkens leveren voor het Beter Leven systeem hebben het nog wat ruimer, die leven op 1m2.

Dag- en nachtritme

Alle varkens van onze boeren moeten kunnen leven volgens een natuurlijk dag- en nachtritme. Dat betekent dat er overdag voldoende licht in de stallen is en dat het ’s nachts donker is. Dit is verplicht binnen KDV. Alle varkens moeten een natuurlijk dag- en nachtritme krijgen.

Stalklimaat

Voor de gezondheid van het varken is het klimaat in de stal belangrijk. Het gaat dan niet alleen om de temperatuur maar ook om de tocht en de luchtstromingen in de stal. Deze Luchtstromingen zijn voor de boer niet altijd goed waarneembaar. Terwijl ze voor de varkens van grote invloed zijn op hun welzijn. Daarom wordt bij onze boeren het klimaat ieder jaar gemeten en gecontroleerd.

Drinkwater

Alle dieren moeten onbeperkt drinkwater tot hun beschikking hebben. Voor diergezondheid is waterkwaliteit vooral erg belangrijk. Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan om de drinkwatersystemen te optimaliseren.