Het smakelijke Piétrain Varken

Piétrain, het varkensras bij uitstek

Een van de smakelijkste varkensrassen is het Piétrain-ras. Van oorsprong komt dit ras ui België. Het Piétrain-varken heeft een stevige bouw, dikke billen die er mogen zijn, maar toch een laag vetgehalte. Het is een van de meest gespierde varkensrassen ter wereld, en een van de meest smaakvolle. Je herkent hem aan de zwarte vlekken op zijn lijf en kleine, rechtopstaande oren.

Het grootste deel van de meer dan 300 bij ons aangesloten bedrijven werkt met deze varkens. Ze leveren aan een aantal grote supermarkten, slagers en diverse restaurants. Lees hier waar je ons duurzame varkensvlees koopt.

Koken met ons varkensvlees? Proef zelf!

Ons duurzame varkensvlees heeft niet veel nodig om lekker te smaken. Bakken, stoven, grillen….je proeft de eerlijkheid in het vlees. Ben je toch op zoek naar bijzondere recepten om te scoren met ons smakelijke varkensvlees, kijk dan eens op onze receptenpagina. Een aantal enthousiaste koks van het platform Thuisafgehaald deelt hier hun favoriete recepten met je. Van pulled pork tot sticky ribs en van Brabantse worstenbroodjes tot rilette. Deze recepten maak je nu ook zelf.

Naar de gerechten

Thuisafgehaald

Is varkensvlees wel gezond?

Uitgebalanceerde voeding

Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon en levert veel belangrijke voedingsstoffen, zegt het Voedingscentrum. Ook mager varkensvlees staat daarom in de Schijf van Vijf. Bij mager varkensvlees moet je denken aan de smakelijke varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, en hamlappen. Maar dit wil niet zeggen dat je nooit een heerlijke speklap, sparerib of een smakelijk stukje buikspek kunt eten.

Eet deze wat vettere soorten met mate en wissel af met de magere varianten. De officiële aanbeveling voor vlees is maximaal 500 gram per week waarvan maximaal 300 gram roodvlees (zoals rundvlees en varkensvlees).