Stal zoekt boer

Boer zoekt stal

Wat kost nou de meest duurzame stal van de wereld?

De nieuwe stal draait. Begin juni hebben we de eerste varkens opgelegd, op 28 juni was de feestelijke officiële opening en inmiddels zijn de eerste acht afdeling al weer opnieuw bevolkt. En nu na de eerste vier maanden kan ik nog steeds met trots kijken naar wat we hebben neergezet: de meest duurzame stal van de wereld.

De eerste ronde was een kwestie van proefdraaien en ‘fine tunen’: de apparatuur op elkaar afstemmen en sensoren afstemmen. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd. Na de eerste ronde kunnen we al zeggen dat de stal voldoet aan de verwachtingen die we bij aanvang hadden. Het gedrag van de dieren en het mestgedrag zijn goed en wat ammoniakuitstoot betreft ziet het er ook goed uit. Alhoewel wat het laatste betreft de laatste officiële metingen nog volgen.

Van proefstal naar officieel systeem

We hebben deze stal kunnen realiseren omdat we de proefstalstatus hadden, waardoor we met ontheffing een stal naar eigen inzicht mochten bouwen. De volgende stap is ervoor zorgen dat ons systeem een officieel erkend systeem wordt, zodat ook andere boeren dit stalsysteem kunnen implementeren en de hele varkenshouderij van het concept kan profiteren. Daarvoor moet het systeem zich op vier verschillende locaties bewijzen. Als dit stalsysteem niet alleen bij ons, maar ook bij drie andere varkenshouders werkt, dan acht de overheid het systeem bewezen, ongeacht de managementinvloeden op de verschillende boerderijen.

Zoektocht

Zaak dus om drie andere boeren te vinden die dit avontuur met ons willen aangaan. Die klaar zijn voor iets helemaal nieuws en super innovatiefs. Wij bieden de boeren een kopie van onze stal en leveren hem voor €400,- a  €450,- per varkensplaats ‘turn key’ aan de boer af. Dat betekent dat hij er geen omkijken naar heeft. Tenzij hij dat natuurlijk zelf wil.

Ik hoop dat ik in mijn volgende blog drie boeren kan voorstellen die ook gaan voor de duurzame stal. Zodat we snel aan de slag kunnen en er snel voor kunnen zorgen dat dit concept onder de nieuwe regelgeving komt, een officieel erkend systeem wordt en de wereld een stukje mooier kan maken.

Terug naar overzicht