Stal zoekt boer – deel 2 – Financieren op basis van prognoses

stal zoekt boer deel 2

Het gaat goed met onze nieuwe stal. Inmiddels is de derde ronde varkens opgelegd en kunnen we zeggen dat we zelfs boven verwachting goed scoren. Want ook de winter is probleemloos verlopen.

Kortom, wij zijn er klaar voor om ons stalconcept te kopiëren zodat meer varkensboeren van onze kennis en ervaring kunnen profiteren. Maar daar is natuurlijk tijd voor nodig. We moeten boeren vinden die in dit nieuwe concept willen stappen en financieringen moeten rondkomen. Daarvoor zijn we in goed contact met een aantal banken. We zijn enorm blij met de mensen van de Rabobank die met eigen ogen de stal hebben bekeken en onder de indruk waren van wat ze zagen. De Rabobank gelooft in ons concept. En waar banken bij het verlenen van een financiering normaal gesproken kijken naar de resultaten van de afgelopen vier jaar, heeft de Rabobank nu aangegeven te willen financieren op basis van onze prognoses, omdat ze ervan uitgaan dat boeren met dit stalconcept een hoger saldo gaan draaien.

Daarnaast zijn we druk bezig met alternatieve manieren van financieren. We onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden van crowdfunding. Een totaal nieuwe manier om geld bij elkaar te krijgen om mooie projecten als dit voor elkaar te krijgen.

Het zijn spannende tijden. Wanneer starten we aan de eerst volgende stal van de toekomst? Ik kan eigenlijk niet wachten om dit mooie concept bij collega’s neer te zetten. We zijn met een paar boeren al een heel eind. Maar tot de handtekeningen van participerende boeren en geldschieters zijn gezet, concentreer ik me nog maar even gewoon op mijn eigen varkens.

 

Terug naar overzicht