Levert de Piétrain eindbeer het smaakvolste varkensvlees?

RFID-chips maken genetica onderzoek mogelijk

Onze boerderij coach Trudy vertelde het eind van de zomer al: we zijn in samenwerking met genetica bedrijf PIC bij acht varkenshouderijen gestart met een genetica project. We onderzoeken wat de invloed van genetica is op de kwaliteit en de bijbehorende smaak en malsheid van ons duurzame varkensvlees. Dat we dit onderzoek kunnen uitvoeren, komt omdat we in 2017 hebben bewezen dat we onze varkens middels RFID-chips van geboorte tot aan de slachtlijn kunnen volgen. Nu is het de hoogste tijd voor een update!

De varkens

Aan het genetica project doen drie varkensrassen mee: de PIC 408G, de PIC 337 en de PIC 280. De eerste biggen van elk ras kwamen eind oktober ter wereld. Inmiddels zijn er rond de 1200 biggen per ras geboren. De West-Europese markt is over het algemeen dol op de Piétrain eindbeer (PIC 408G). Het onderzoek zal uitwijzen of dit ras inderdaad het smaakvolste varkensvlees oplevert. Of wordt het toch de PIC 280 of 337?!

De varkenshouders

Elk varkensras heeft zijn eigen kenmerken, onder andere in gedrag en uiterlijk. Het genetica project geeft varkenshouders de kans verschillende rassen met elkaar te vergelijken en te bepalen welk ras hij zelf het liefst in de stal heeft. Voorbeelden van vragen die de varkenshouder daarbij kunnen helpen en tijdens het genetica project beantwoord worden, zijn:  Welk ras groeit het snelst? Verschil in gedrag tussen de rassen? Wat zijn de uiterlijke verschillen? Welk ras heeft de persoonlijke voorkeur van de varkenshouder?

Tijdens het genetica project zal de lijst met vragen én antwoorden worden aangevuld.

Het onderzoek

Om de verschillen tussen de drie rassen meetbaar te maken, hebben we een aantal keuzes gemaakt:

  • De drie rassen krijgen allemaal hetzelfde voer.
  • Om de drie rassen visueel direct te kunnen identificeren hebben ze allemaal een andere kleur oormerk (PIC 408G = groen, PIC 337 = wit en PIC 280 = oranje).
  • De drie rassen worden in dezelfde omstandigheden gehouden (zoals de varkenshouder al zijn varkens houdt).
  • De drie rassen worden in aparte hokken gehouden, zowel bij de biggen als de vleesvarkens. Zo voorkomen we eventuele dominantie en daaruit voortvloeiende verschillen in gedrag aan de voerbak.

Resultaat

De eerste varkens die deelnemen aan het genetica project verwachten we eind april bij Westfort. Het duurt daarna nog twee maanden totdat alle varkens geleverd zijn. In deze periode bekijken we alle slachtresultaten en testen we uitgebreid op vleeskwaliteit. Deze resultaten koppelen we aan de informatie die al vanaf de inseminatie op de individuele RFID-chips is opgeslagen. Tel daar de uitslag van een aantal smaakpanels bij op en we kunnen in 2019 antwoord geven op de vraag: Welk varkensras levert het lekkerste varkensvlees?  

Terug naar overzicht