Horen, zien en ruiken

Horen, zien en ruiken

Een varken is anders dan een mens. Nogal logisch zou je zeggen, dat zie je in één oogopslag. Maar er zijn ook dingen die je niet in direct ziet. Dat een varken bijvoorbeeld een veel sterker ontwikkeld gehoor heeft. Hij hoort meer dan wij, is gevoeliger voor geluid. Stel je eens voor dat je in een omgeving leeft waar het geluid om je heen continu iets te hard is. En waar je moet schreeuwen om elkaar te verstaan. En dat deze omgeving dan ook nog eens heel sterk geurt. Je zou er gestrest van raken waarschijnlijk. En minder goed gaan functioneren.

De neus van een varken is ook veel beter ontwikkeld dan die van ons. En ook veel belangrijker. Varkens zoeken voedsel met hun neus, communiceren met elkaar via hun neus en herkennen elkaar en de mensen in de stal op deze manier. Aan de andere kant zijn de ogen van een varken een stuk minder goed ontwikkeld dan die van ons; ze zien beperkt kleuren, maar voornamelijk contrasten en kunnen slechts een beperkte afstand zien. Dit terwijl ze wel een ‘wide angel panoramic vision’ hebben, oftewel ze zien 310 graden. Dat is bijna alles om zich heen. Ondertussen staan ze laag bij de grond, dus is hun uitzicht heel laag. Als een varken in een nieuwe omgeving terecht komt gaat hij met zijn snuit alles langs. Als een blinde met zijn geleidestok.

Het is goed dat we steeds meer kennis hebben over hoe een varken hoort, ziet en ruikt. Het geeft ons waardevolle informatie waardoor we de omgeving van de varkens beter kunnen afstemmen op wat zijn behoeftes zijn. Als een varkenshouder zich kan inleven in zijn dieren, dan snapt hij ook aan welke eisen een goede leefomgeving moet voldoen. Als je je inleeft kun je tenslotte wel voelen hoe het is om ergens laag binnen te komen, met slecht zicht en een sterke geur. Daarmee wordt innoveren van stallen eigenlijk vooral een kwestie van invoelen en logisch nadenken.

Bij het innoveren van bestaande stallen of het bouwen van nieuwe stallen moet de varkenshouder niet alleen rekening houden met de zintuigen van het dier, maar ook met een aantal karaktereigenschappen van varkens en instincten die deze dieren hebben. Daar blog ik graag volgende keer over.

Terug naar overzicht