Goed blikken doe je zo

In het eerste halfjaar van 2018 kwamen er wekelijks al duizenden varkens met een RFID-oormerk bij Westfort binnen. Hiervan kon al meer dan 85% procent de chip worden uitgelezen. Een resultaat om trots op te zijn! Toch staat onze ambitie niet stil: we willen naar honderd procent. Om dat resultaat te kunnen bereiken, is het belangrijk dat alle biggen op de juiste wijze worden geblikt.

Goed blikken, hoe doe je dat?

  1. Met een goede tang op een stevige plek diep in het oor, tussen het kraakbeen in.
  2. Randjes in de stallen waar de chip achter zou kunnen blijven hangen, verwijderen.

In deze video doen we het graag voor:

Wat goed blikken oplevert

Als het ons samen lukt het aantal chips dat we kunnen uitlezen te vergroten, dan is dat onwijs goed nieuws voor:

  • De varkenshouders – hoe meer chips we kunnen uitlezen, hoe meer waardevolle informatie we aan de varkenshouders kunnen terugkoppelen. Zo kunnen zij precies bijhouden welke varkens het beter doen dan de ander en dit vertalen naar het management op de boerderij.
  • De varkens – varkens die meedoen aan Smart farming worden nu twee keer geblikt: ze krijgen een RFID-oormerk en het verplichte slachtblik. Omdat de informatie op het slachtblik ook uit de chip is af te lezen, werken we aan afschaffing van het slachtblik. Dat scheelt een stressvolle ingreep, wat het dierwelzijn verhoogt.
  • Het concept Antibioticavrij Leven Garantie – We kunnen alleen garanderen dat dieren hun hele leven nooit behandeld zijn met antibiotica als het RFID-oormerk tot aan de slachtlijn blijft zitten.

Heb je vragen over het goed blikken van varkens? Neem dan contact met me op via d.vanhierden@westfort.nl.

Terug naar overzicht