Dé boerderijcoach van KDV

de boerderijcoach van KDV

Het is al weer anderhalf jaar geleden dat ik als boerderijcoach bij KDV begon. In april 2014 om precies te zijn. Tijdens mijn studententijd heb ik in Uruguay onderzoek gedaan naar het welzijn van koeien. Dit aspect, diergezondheid en dierwelzijn, miste ik in mijn baan als dierenarts in een praktijk voor gezelschapsdieren. Toen deze vacature van boerderijcoach voorbij kwam sprak dat mij dus direct aan.

Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarin ik mij meer bezig kon houden met diergezondheid en dierwelzijn. Waarin ik het gevoel had nog meer te kunnen betekenen voor zowel mens als dier. En dat lukt in de rol van boerderijcoach goed.

Inmiddels ben ik bij alle boeren (uitgezonderd van een klein aantal nieuwe deelnemers) langs geweest. Wat ik met de boeren doe, is de jaargegevens bespreken en –samen met de dierenarts van de boeren- bekijken of ik verder nog ergens van dienst kan zijn. Of ik kan ondersteunen in het verbeteren van bijvoorbeeld de uitval, de dierdagdosering, of misschien de salmonellastatus.

Extra ogen

Ondertussen voel ik mij als een vis in het water tussen de varkensboeren. Veel boeren weten mij al te vinden als ze extra ondersteuning kunnen gebruiken. Als ze een paar extra ogen willen naast de eigen ogen en die van de vertrouwde dierenarts. Drie paar ogen zien tenslotte meer dan twee. Bovendien zie ik vaak net iets anders dan de dierenarts en de boer zelf, die soms na jaren in de stallen te hebben rondgelopen toch een bepaalde mate van bedrijfsblindheid hebben opgelopen.

Tijd en ruimte

Ik bied de boeren een frisse blik op hun bedrijf, op hun dieren. Maar ik bied ze ook tijd en ruimte om naar oplossingen te kijken. Tijd die de dierarts niet altijd heeft. Een voorbeeld van een geslaagd traject van het afgelopen jaar is dat van een boer die contact met mij zocht vanwege zijn hoge salmonellastatus. Na mijn adviezen over ongediertebestrijding, aanscherpen van de hygiënemaatregelen en een ontwormingsschema is de gezondheidssituatie op die boerderij sterk verbeterd en de salmonellastatus naar een lagere categorie gebracht. En daar ben ik best trots op.

Ik hoop dat in de toekomst nog meer boeren mij kunnen vinden. Dat het vanzelfsprekend wordt dat ze mij bellen als ze wat extra hulp kunnen gebruiken. Of dat nou is naar aanleiding van de jaarcijfers die we doorspreken of op meer willekeurig ander tijdstip in het jaar. Ik ben er om het hun makkelijker te maken. Maar vooral om het dierwelzijn en de diergezondheid in de hele keten te verbeteren. Dat is juist een van die extra voordelen die je hebt als je onderdeel bent van deze keten. Dat je problemen niet allemaal zelf hoeft op te lossen. Maar dat er een keten achter je staat, die oplossingen biedt en coaches zoals ik.

Terug naar overzicht