Dagontmesting en monovergisting: einde van de luchtwasser?

Installatie monovergister

Al het goede komt langzaam. Dat geldt misschien niet voor alles, maar in het geval van onze plannen met de monovergister lijkt dit gezegde helemaal te kloppen. We hebben wat vertraging opgelopen met de bouw van de monovergister op demoboerderij De Hoeve. Maar wat blijkt? Deze vertraging heeft ons geholpen juist meer stappen te nemen.

In mijn vorige blog schreef ik dat de nieuwe monovergister deze zomer operationeel zou zijn. Maar nee, zo ver zijn we nog niet. Doordat de bouw van de machines toch iets meer voeten in aarde had dan we dachten, heeft het langer geduurd om tot het definitieve ontwerp te komen. Inmiddels is de vergister wel gebouwd en deze week werden de eerste delen vanuit Friesland met bijzondere vervoer bij ons in Valkenswaard geleverd. Het onderstel en de binnenringen zijn inmiddels geplaatst en gesteld, en in augustus komt het bovenste deel in het holst van de nacht met bijzonder transport naar ons toe. Het echt in gebruik nemen zal dus na de zomer gebeuren.

Goed nieuws

In die tussentijd hebben we niet stil gezeten. Dachten we aanvankelijk nog dat de vergister alleen interessant was voor de mest van de vleesvarkens uit de nieuwe stal, inmiddels zijn we op De Hoeve zo ver dat we ook in de bestaande kraamhokken en de aangepaste stallen van de gespeende varkens dagontmesting hebben. Hiermee is dus de mest van het hele bedrijf geschikt voor monovergisting. En dit is goed nieuws. Want met de dagontmesting en de monovergisting ontstaat er een schoner klimaat in de stallen, waardoor luchtwassing overbodig wordt en overal kan worden uitgezet. Een kostenpost die we allemaal van harte kunnen missen.

Het is mooi om te zien dat, terwijl we in de stallen van de gespeende varkens vooral op zoek waren naar een oplossing voor het staartbijten, we uiteindelijk een oplossing hebben gevonden die ook het milieu verbetert. Zo blijkt maar weer dat onze integrale aanpak mooie duurzame oplossingen oplevert die echt niet duurder hoeven te zijn. Sterker nog, de kosten van mestafzet, elektra en gas nemen af. Ook de kosten van de gezondheidszorg zullen dalen, omdat de dieren gezonder zijn, wat weer een beter product oplevert dat past binnen het KDV-plus concept.

Andere locaties

De vertraging in de bouw van de monovergister heeft ons ook opgeleverd dat we in gesprek konden met een aantal andere varkenshouders die interesse hebben in deze methode. Op dit moment zijn we met zes bedrijven uit de provincies Noord-Brabant Gelderland en Overijssel aan het onderzoeken op welke wijze zij ook kunnen overschakelen op dagontmesting en monovergisting. Daarbij krijgen we bovendien ondersteuning van provincies, omdat deze ook zien dat voor de ontwikkeling van duurzame varkenshouderij er alternatieve systemen ontwikkeld moeten worden.

Al het goede komt langzaam. Soms iets te langzaam naar mijn zin. Maar dat het goed is, wat we doen, dat staat voor mij als een paal boven water. In mijn volgende blog kan ik dat hopelijk laten zien met keiharde bewijzen.

 

Terug naar overzicht