Anja Denecker-Frosch

‘Food is music to the body, music is food to the heart.’ Zo luidt het motto van het nieuwe kookblog dat Anja gaat starten. Niet omdat ze tijd over heeft naast haar drukke baan, kinderen en studie, maar omdat koken en het delen van recepten voor deze thuiskok ultieme ontspanning is. “Tien jaar geleden kreeg ik mijn eerste kookboek. Ik ben begonnen en niet meer opgehouden.”

Als Anja haast heeft kookt ze Aziatisch, omdat een heerlijke wokpan snel klaar is. Heeft ze meer tijd? Dan bakt ze haar eigen brood of probeert ze iets nieuws uit de Franse of Italiaanse keuken. Maar wat ze ook op tafel zet, de ingrediënten komen altijd van de slager of de markt. Omdat daar alles duurzaam, vers en vaak nog goedkoper dan in de supermarkt is ook, zeker als je aan het eind van de middag gaat.

Anja’s soep en stoofgerechten zijn favoriet bij haar kinderen. Die maakt ze daarom regelmatig, want dan is het zo gezellig aan tafel. Dat is voor haar net zo belangrijk als lekker eten.

Varkensmedaillons in boursinsaus

Varkensmedaillons in boursinsaus

Bereiden van de aardappelgratin

    1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    2. Schil de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes (max. 5 mm dik).
    3. Verwarm in een pan de melk, room, rozemarijn en knoflook. Haal het mengsel net voordat het gaat koken van het vuur en zet het even aan de kant.
    4. Verdeel de aardappelschijfjes over een niet te grote overschaal.
    5. Giet het roommengsel door een zeef over de aardappelschijfjes heen.
    6. Strooi de geraspte kaas over het roommengsel.
    7. Plaats de ovenschaal 45 minuten op 175 graden in de oven.

Wanneer de aardappelgratin nog ongeveer 20 minuten in de oven moet, begin je met de groente en het vlees:

Bereiden van de spruiten

  1. Maak de spruiten schoon en kook ze gaar.
  2. Snijd het spek in kleine stukjes.
  3. Doe een klontje boter in de pan en braad het spek aan.
  4. Kruid de spruiten met wat peper en zout en meng ze met het spek.

Bereiden van de varkensmedaillons in boursinsaus

  1. Snijd de varkenshaas in gelijke stukken van ongeveer twee centimeter breed.
  2. Kruid de varkenshaas met peper en zout (peper, zout, olijfolie en witte en rode wijnazijn zijn volgens Anja onmisbare ingrediënten voor elke kok “omdat je hiermee alles kunt kruiden”.)
  3. Doe een klontje boter in de pan en braad de medaillons 2,5 minuut aan elke kant aan.
  4. Haal de medaillons uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie om te laten rusten.
  5. Snipper de sjalotten.
  6. Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
  7. Doe een klein klontje boter in de pan en fruit de sjalotten.
  8. Voeg een scheutje wijn toe en laat het inkoken.
  9. Bak de champignons mee. (tip van Anja: bak champignons altijd in boter in plaats van in olie en neem de tijd. Alleen dan worden ze echt mooi bruin.)
  10. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  11. Schenk de kookroom erbij en laat deze lekker inkoken.
  12. Voeg de Boursin toe.
  13. Haal de medaillons uit het aluminiumfolie en kook ze nog 1-2 minuten mee in de saus.
  14. Bestrooi het resultaat met wat peterselie.

Eet smakelijk! 

P.S. Woon jij in de buurt van Ossendrecht en zit jij tijdelijk of langdurig in een situatie waarin je wat extra hulp rond het avondeten kunt gebruiken, omdat je bijvoorbeeld door ziekte of een ongeluk (tijdelijk) niet mobiel bent of er even alleen voor staat? Anja neemt met liefde deel aan ‘Thuisafgehaald’, een initiatief waarbij de deelnemende koks op vaste dagen per week voor je kunnen koken, de maaltijd indien gewenst langsbrengen en rekening houden met eventuele dieetwensen. Een afspraak maken kan telefonisch. Klik hier voor meer informatie

Ingrediënten voor 4 personen.

Varkensmedaillons in boursinsaus:

  • 1 varkenshaas van ongeveer 500 gram (het liefst van de slager, want dan behoudt het vlees tenminste zijn vorm als je het bakt. Het vlees van de supermarkt krimpt op het vuur direct omdat het voor het grootste deel uit water bestaat, aldus Anja.)
  • 2 sjalotten
  • Scheutje witte wijn
  • 200 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld (kastanje)champignons, oesterzwam en cantharellen)
  • 1 flesje kookroom (250 ml)
  • 2 eetlepels Boursin
  • Peper
  • Zout
  • Boter

 Aardappelgratin:

  • 750 gram (vastkokende) aardappelen
  • 150 gram geraspte kaas
  • 125 ml melk
  • 125 ml room
  • 1 knoflookteentje (gepeld en heel gelaten)
  • 1 takje rozemarijn

 Spruiten:

  • 600 gram paarse of groene spruiten
  • Peper
  • Zout
  • Boter
  • 2 plakjes spek naar keuze (bijvoorbeeld Zwarte Woudham)

Overige benodigdheden:

  • Aluminiumfolie
  • Gehakte peterselie (voor decoratie)
Ook eens lekker genieten van Anja's kookkunsten?

Bekijk ook eens deze heerlijke gerechten!

Stefan Roosma

Slow cooked varkensribroast

Stefan houdt van gerechten die lang moeten sudderen.

Martje

Smeuïge rillette van procureur

Heerlijk als borrelhap of voorgerecht

Mijke Alberts

Brabantse worstenbroodjes

Heerlijk als je op zondagochtend wakker word