Alternatief voor luchtwassers mogelijk ‘ei van columbus’!

Of het de geschiedenisboeken haalt? Dat moet nog blijken. Maar de speciale ‘toiletten’ waarbij de poep en plas van varkens dagelijks wordt weggepompt zullen hoe dan ook spectaculaire resultaten opleveren. Daarvan is de Valkenswaardse varkenshouder Hans Verhoeven overtuigd. Het moet de uitstoot van ammoniak flink tegengaan. En de tijd dringt: “Er wordt nu vaart gemaakt.”

Ook de provincie vindt het project veelbelovend, Verhoeven krijgt 2,6 miljoen euro om het idee verder uit te voeren. In 2022 moet de uitstoot van boerderijen flink zijn verminderd, besloot de provincie afgelopen zomer. Beter voor de natuur, en zo wordt ook de geuroverlast voor omwonenden tegengegaan, is de gedachte. Ammoniak ontstaat doordat mest en urine samenkomen. Vooral in Oost-Brabant is de uitstoot van ammoniak groot. Bij het systeem van Verhoeven gaat de plas en poep elke dag de stal uit. Zo kan de ammoniak niet ontstaan. Het kan de uitstoot tot wel 85 procent verminderen in vergelijking met een gewone stal. Het systeem is volgens de veehouder ook beter dan de zogenoemde luchtwassers, die de ammoniak pas zuivert als de lucht de boerderij verlaat. “Nu pak je het bij de bron aan.”

En dat is ook beter voor de weerstand van de dieren; de varkens bij Verhoeven hebben geen antibiotica nodig. Voor Verhoeven is het systeem bovendien een bron van inkomsten. Via een vergister kan hij er biogas en elektriciteit mee maken, waardoor de boerderij energie neutraal is.

Bekijk hier de beelden die Omroep Brabant heeft gemaakt.

Terug naar overzicht