Onze boeren

Het begon allemaal in 1997 op een boerderij in Valkenswaard, waar de boer besloot om op een nieuwe, duurzame manier varkens te houden. Hij stelde strengere eisen aan zijn stallen, waardoor het klimaat in de stallen beter werd, de varkens gezonder en het vlees aanmerkelijk smakelijker.

Andere boeren werden door zijn aanpak geïnspireerd en inmiddels werken al meer dan 300 boeren door heel Nederland op deze manier aan duurzaam varkensvlees. Dit zijn geen grote boerderijen, maar vooral familiebedrijven. Boerderijen waar het gezin én de dieren bij elkaar op het terrein wonen. Alle boeren in de keten werken volgens de criteria van Keten Duurzaam Varkensvlees. Keten Duurzaam Varkensvlees heeft heldere criteria op het gebied van milieu, dierenwelzijn en diergezondheid. Deze criteria worden scherp gecontroleerd. Omdat we als keten ambitieuze stappen willen blijven maken zijn alleen jaarlijkse controles onvoldoende. De extra stap, support, is dan essentieel. De keten heeft een drietal tools om de deelnemende varkenshouders support te bieden, om te helpen met behalen van de doelstellingen.

De keten stelt materiaal beschikbaar, zoals jute doeken en bevestigingsbeugels voor de kraamzeugen. Daarnaast is er een speciale rol voor de boerderijcoach. Deze dierenarts heeft veel kennis van management en bedrijfsvoering en kan waar nodig individuele ondersteuning bieden. En als laatste benchmark, door middel van het online platform MijnKDV kunnen de boeren zien hoe zij presteren ten opzichte van het verleden maar ook ten opzichte van het gemiddelde in de keten. Dit helpt bij het geven van inzicht in het bedrijf en stimuleert de boer om nog een stapje extra te zetten.

Bent u varkensboer en geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Dierenwelzijn en samenwerken binnen een keten? Dan vertellen wij u graag meer over onze werkwijze. Neem contact op met Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees via info@duurzaamvarkensvlees.nl.

Antibioticavrij leven garantie

Keten Duurzaam Varkensvlees heeft zich de afgelopen jaren sterk gefocust op het terugdringen van antibioticagebruik op de boerderij. We hebben hierin grote stappen gezet. Veel van onze varkenshouders gebruiken nog nauwelijks antibiotica. Omdat onze boeren de gezondheid van de dieren zo goed op orde hebben, introduceerden we in 2017 varkensvlees met een Antibioticavrij Leven Garantie (onder het keurmerk KDV+). Vlees met dit keurmerk is van varkens die hun leven lang gegarandeerd nooit behandeld zijn met enige vorm van antibiotica.

100% van Nederlandse bodem

100% van Nederlandse bodem

Het vlees van duurzaam varkensvlees is 100% Nederlands. Daardoor zijn lange transporten niet nodig en is er geen gesleep met dieren.

We kennen elkaar

Wij kennen elkaar

We weten waar het vlees vandaan komt en kunnen het ook traceren. We kennen onze boeren en werken met een vaste slachterij en vaste grossiers en slagers.

Hechte familiebedrijven

Coaching

Een speciale rol is er voor de boerderijcoach, met veel kennis van management en bedrijfsvoering en kan waar nodig individuele ondersteuning bieden. Dit is een unieke service binnen de varkenshouderij in Nederland.

Controle die werkt

Controle die werkt

Al onze varkenshouders werken volgens dezelfde afspraken en worden daar ook op gecontroleerd. Daardoor weten we exact wat er met ons vlees gebeurt. Vanaf de boerderij tot (bijna) op jouw bord. Lees hier meer over de onafhankelijke controle op onze eisen.

Een groeiende keten met meer dan 300 varkensboeren door heel Nederland.

‘Aandacht voor de dieren en gezondheid van de dieren is het belangrijkste. Als de dieren een goed leven hebben gehad, is de kwaliteit van het vlees veel beter. Ik produceer liever iets minder dan dat ik massaproductie draai waarbij de kans bestaat dat er vlees van mindere kwaliteit tussen zit. Naast het diervriendelijke- en het milieuaspect, ben ik aangesloten bij Keten Duurzaam Varkensvlees omdat het steeds belangrijker wordt om te kunnen traceren waar vlees vandaan komt en hoe het is geproduceerd. ’
Andre van Setten
‘Onze ideeën en die van Keten Duurzaam Varkensvlees komen overeen. Wij vinden het belangrijk dat varkens een goed leven hebben en dat we milieuvriendelijk te werk gaan. Onze zeugen liggen daarom in een strostal, zodat ze meer ruimte hebben. We gebruiken zo min mogelijk antibiotica en we minimaliseren de fosfaatproductie. Als mensen willen weten hoe we precies werken, nodig ik ze altijd uit om een kijkje te komen nemen op onze varkenshouderij. Ik vind het belangrijk dat mensen met eigen ogen zien waar hun vlees vandaan komt. De deuren hebben veel te lang op slot gezeten.’
Sjef van de Nieuwelaar
‘Wij werken energieneutraal en houden van aan een concept. Ik vind dat je als bedrijf moet beslissen of je voor de bulk wilt leveren of liever kleinschalig en alleen voor de binnenlandse markt wilt produceren. Door ons aan te sluiten bij de keten hebben wij heel bewust voor het laatste gekozen. ’
Christiaan van Mook
‘Duurzaamheid is alles. Door me aan te sluiten bij KDV blijf ik alert en werk ik aan de continuiteit van mijn bedrijf. De markt veranderd en de keten draagt hieraan bij.’
Ad Romme
‘Het welzijn van de varkens staat voorop. Daar besteden we dagelijks veel aandacht aan. Bij ons hebben de dieren veel leefruimte. Er is speelmateriaal om mee te spelen en ze kunnen lekker wroeten. De gezondheid van de varkens is belangrijk.’
Cor en Corine de Ruijter
‘Samen met Keten Duurzaam Varkensvlees het mooiste en lekkerste product van Nederlandse bodem leveren!’
Adrie van Spreuwel
‘Keten Duurzaam Varkensvlees is beter voor iedereen: beter voor het varken, beter voor de consument en beter voor de boer. Het geeft een goed gevoel om jezelf te onderscheiden, om beter te zijn en boven de menigte uit te steken. Dankzij de samenwerking met Keten Duurzaam Varkensvlees is het mogelijk om voorop te lopen op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en duurzaamheid.’
Dirk Dekker
‘Wat wij als varkenshouders zelf niet op ons bordje willen hebben, leveren we ook niet af! De Keten houdt ons scherp met duidelijke cijfers om kwalitatief goede dieren te leveren, met respect voor mens, dier en milieu.’
Robert & Ida Hopster