Onze boeren

Het begon allemaal in 1997 op een boerderij in Valkenswaard, waar de boer besloot om op een nieuwe, duurzame manier varkens te houden. Hij stelde strengere eisen aan zijn stallen, waardoor het klimaat in de stallen beter werd, de varkens gezonder en het vlees aanmerkelijk smakelijker.

Andere boeren werden door zijn aanpak geïnspireerd en inmiddels werken al meer dan 300 boeren door heel Nederland op deze manier aan duurzaam varkensvlees. Dit zijn geen megagrote superboerderijen, maar vooral familiebedrijven. Boerderijen waar het gezin én de dieren bij elkaar op het terrein wonen.

Alle boeren in de keten werken volgens het eisenpakket van Keten Duurzaam Varkensvlees. En deze manier van werken gaat verder dan alleen de boeren. Onze keten is een innovatie samenwerkingsverband van boeren, een slachterij, grossiers, slagers, retail en vleeswarenproducenten. Allemaal partners die nauw betrokken zijn bij het concept van duurzaam vlees en die elkaar veelal kennen.

100% van Nederlandse bodem

100% van Nederlandse bodem

Het vlees van duurzaam varkensvlees is 100% Nederlands. Daardoor zijn lange transporten niet nodig en is er geen gesleep met dieren.

We kennen elkaar

Wij kennen elkaar

We weten waar het vlees vandaan komt en kunnen het ook traceren. We kennen onze boeren en werken met een vaste slachterij en vaste grossiers en slagers.

Hechte familiebedrijven

Hechte familiebedrijven

De boerderijen van onze varkenshouders zijn veelal familiebedrijven; de boer woont echt bij zijn varkens en er werken meestal meerdere generaties uit de familie op de boerderij.

Controle die werkt

Controle die werkt

Al onze varkenshouders werken volgens dezelfde afspraken en worden daar ook op gecontroleerd. Daardoor weten we exact wat er met ons vlees gebeurt. Vanaf de boerderij tot (bijna) op jouw bord. Lees hier meer over de onafhankelijke controle op onze eisen.

Een groeiende keten met meer dan 300 varkensboeren door heel Nederland.

‘Aandacht voor de dieren en gezondheid van de dieren is het belangrijkste. Als de dieren een goed leven hebben gehad, is de kwaliteit van het vlees veel beter. Ik produceer liever iets minder dan dat ik massaproductie draai waarbij de kans bestaat dat er vlees van mindere kwaliteit tussen zit. Naast het diervriendelijke- en het milieuaspect, ben ik aangesloten bij Keten Duurzaam Varkensvlees omdat het steeds belangrijker wordt om te kunnen traceren waar vlees vandaan komt en hoe het is geproduceerd. ’
Andre van Setten
‘Onze ideeën en die van Keten Duurzaam Varkensvlees komen overeen. Wij vinden het belangrijk dat varkens een goed leven hebben en dat we milieuvriendelijk te werk gaan. Onze zeugen liggen daarom in een strostal, zodat ze meer ruimte hebben. We gebruiken zo min mogelijk antibiotica en we minimaliseren de fosfaatproductie. Als mensen willen weten hoe we precies werken, nodig ik ze altijd uit om een kijkje te komen nemen op onze varkenshouderij. Ik vind het belangrijk dat mensen met eigen ogen zien waar hun vlees vandaan komt. De deuren hebben veel te lang op slot gezeten.’
Sjef van de Nieuwelaar
‘Wij werken energieneutraal en houden van aan een concept. Ik vind dat je als bedrijf moet beslissen of je voor de bulk wilt leveren of liever kleinschalig en alleen voor de binnenlandse markt wilt produceren. Door ons aan te sluiten bij de keten hebben wij heel bewust voor het laatste gekozen. ’
Christiaan van Mook
‘Duurzaamheid is alles. Door me aan te sluiten bij KDV blijf ik alert en werk ik aan de continuiteit van mijn bedrijf. De markt veranderd en de keten draagt hieraan bij.’
Ad Romme
‘Het welzijn van de varkens staat voorop. Daar besteden we dagelijks veel aandacht aan. Bij ons hebben de dieren veel leefruimte. Er is speelmateriaal om mee te spelen en ze kunnen lekker wroeten. De gezondheid van de varkens is belangrijk.’
Cor en Corine de Ruijter