Marianna Zwart

Thuiskok Marianna kookt sinds een jaar of drie met veel plezier via thuisafgehaald.nl voor mensen uit de buurt. Ze geeft schoorvoetend toe dat ze al jaren geen varkensvlees had gegeten en bereid. Maar toen ze zag dat er een workshop ‘Rollade maken’ werd georganiseerd door thuisfagehaald.nl en Keten Duurzaam Varkensvlees besloot ze er toch voor te gaan. En met succes! Want ze won de prijs voor ‘Beste rollade van Nederland.’

De workshop was een groot succes. De deelnemers bezochten een duurzame varkensboer en slager Dennis uit Zoetermeer gaf gepassioneerd de workshop ‘Rollade maken’. Marianna vertelt dat ze daar heel goed heeft geleerd wat het verschil is tussen ‘gewoon’ varkensvlees en duurzaam vlees, welke stukken van het varken het beste zijn voor de rollade en dat procureur lekkerder is voor een gevulde rollade dan filet. Ook leerde ze hoe je een rollade het beste knoop en vouwt.

Marianna is om. Naast de vegetarisch maaltijden die ze kookt, haar empanades en haar soepen, staat nu ook varkensvlees vaker op haar menu. Maar dan wel de duurzame variant. Want eerlijk is eerlijk, je proeft het verschil.

Rollade met pruimen en een romige mosterdsaus

Rollade met pruimen en een romige mosterdsaus

Thuiskok Marianna Zwart maakt de beste rollade van Nederland.

Bereiden van de rollade

  1. Wel een avond van te voren de gedroogde pruimen (in stukjes gesneden) in de port. Zorg dat de stukjes pruimen net onder de port staan.
  2. Verwarm de oven op 125 ˚C
  3. Snijd het vlees in de lengte open. Let op, niet doorsnijden!
  4. Vouw het vlees open en masseer de binnenkant met zout. Leg hier de gewelde pruimen op.
  5. Snipper de sjalotjes, snijd de rozemarijn klein en strooi dit over de pruimen.
  6. Rol het vlees en bind deze zodat je een mooie rollade hebt. Er kan wat vulling uitkomen. (bekijk hier hoe eenvoudig het knopen van een rollade is.)
  7. Meng de kruiden en specerijen door elkaar en wrijf de rollade rondom in.
  8. Smelt de boter in een pan en zet de rollade rondom aan.
  9. Leg de rollade in een braadslee en giet het braadvocht over het vlees. Prik de vleesthermometer in het vlees.
  10. Zet de braadslee in de oven en laat het vlees langzaam garen tot een kerntemperatuur van 64 graden ˚C. Afhankelijk van de grootte duurt het garen ongeveer 2 uur.
  11. Haal de rollade uit de oven en laat deze afgedekt in aluminiumfolie nog even rusten. Laat de thermometer zitten zodat de sappen niet eruit lopen .

Bereiden van de saus

  1. Doe de slagroom in een pan en laat deze tot ongeveer de helft inkoken.
  2. Voeg een bouillonblokje toe en 2 eetlepels mosterd (afhankelijk hoe pittig je wilt meer of minder mosterd.)
  3. Tot slot voeg je nog wat fijn geknipte bieslook toe.

Eet smakelijk!!

Ingrediënten voor 6 personen

Rollade:

  • 1 stuk procureur van ± 1 kg
  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 1 deciliter rode port
  • 1 eetlepel verse rozemarijn (ongeveer 2 takjes)
  • 2 sjalotjes
  • ½ eetlepel zout
  • 50 gram boter

 Dry rub:

  • 2 volle eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel salie
  • ½ theelepel vers gemalen zwarte peper
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel komijn

 Mosterdsaus:

  • 4 dl slagroom slagroom
  • 2 eetlepels mosterd
  • ½ tot 1 basisbouillonblokje Knorr
  • 1 eetlepel verse bieslook (ongeveer 5 sprietjes)

 Extra benodigdheden:

  • Scherp mes
  • Rollade touw
  • Braadslee met rooster
  • Vleesthermometer
Benieuwd naar alle gerechten van Marianna?