Marty Bax

Marty is kok in hart en nieren. Ze deed mee aan het televisieprogramma Top Chef de twaalf provincies, waar ze eindigde bij de laatste vijf van Zuid Holland. Ze werkt als oproepkok bij kookstudio Keizer Culinair en bij Thuisafgehaald kookt ze als thuiskok. Daar doet ze niet alleen de afhaalmaaltijden, maar op verzoek ook catering via de site.

Eigenlijk ontdekte Marty relatief laat dat koken echt haar ding was. Ze ging pas echt los vanaf het moment dat ze een paar jaar geleden een zespits-gasfornuis kreeg en meer tijd kreeg om te koken. Toen Marty haar baan bij een woningcorporatie verloor was dat een mooi moment voor omscholing. Ze haalde certificaten aan de Haagse Horeca Academie voor basiskok en zelfstandig kok en een diploma als leermeester in de horeca. Kortom, we hebben hier te maken met een echte passievolle kok. Thuisafgehaald brengt haar heel veel. Het zorgt ervoor dat ze haar passie kan delen met anderen en dat ze mensen die zelf niet meer kunnen of willen koken, blij kan maken. Bijvoorbeeld met haar Perlines of haar Florentijse rollen, twee heerlijke Italiaans gerechten. Of met de erwtensoep die volgens één van haar vaste afhalers ‘net zo lekker is als die van zijn moeder.’

Oosterse Sticky Ribs

Oosterse Sticky Ribs

Marty maakte overheerlijke Sticky Ribs van duurzaam varkensvlees voor ons. Heerlijk met een gekruide rijst en een frisse salade van taugé en komkommer.

Bereiden van de ribbetjes

  1. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, of zet aluminium wegwerpbarbecue-roosters op de bakplaat of in een ovenbak.
  2. Maal de steranijs, venkelzaadjes en szechuan peperkorrels fijn met een vijzel of in een kleine keukenmachine. Voeg dan de vijfkruiden poeder en 2 theelepels zout toe.
  3. Doe de ribbetjes in een grote kom en vermeng met het kruidenmengsel en laat dat een uurtje intrekken.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Plaats de ribbetjes in een laag op de bakplaat of aluminiumrooster en zet ze ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Vermeng de sojasaus in een kleine steelpan met de olijfolie, honing, basterdsuiker, pepertjes, knoflook, citroenrasp en sesamzaadjes. Goed doorroeren.
  7. Haal de ribbetjes even uit de oven als ze er 45 minuten in hebben gestaan en smeer ze in met de helft van de marinade. Verdeel een deel van de lenteuitjes en de rest van de sesamzaadjes erover en bestrooi het geheel met genoeg zout en peper. De ribbetjes gaan nu terug de oven in, ongeveer 15 minuten.
  8. ‘Stapel’ het vlees op een mooie schaal als ze klaar zijn en besprenkel ze de andere helft verse groene lenteui-ringetjes en nog wat saus.
  9. Breng de rest van de saus aan de kook en gebruik dit als dipsausje. Als dip is het ook lekker om er een schaaltje zoetzure chilisaus bij te zetten.

Lekker met citroenrijst en pittige taugé/komkommer atjar.

Bereiden van de citroenrijst

  1. Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken met de serehstengel erin.

Bereiden Taugé/komkommer atjar

  1. Was de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden, snijd de uiteindjes eraf.
  2. Schraap met een lepel de zaadlijsten uit de helften.
  3. Snijd flinterdunne plakjes van de komkommerhelften en doe deze in een zeef.
  4. Hang de zeef met komkommer boven een kom, verdeel er wat zout door en zet er een bord bovenop zodat de komkommer uit kan lekken.
  5. Roer ondertussen in een steelpan de azijn, water, knoflook, peper, gemberpoeder en suiker door elkaar en laat dit koken tot de suiker is opgelost. Laat dit vervolgens afkoelen
  6. Giet de komkommer verder af en doe deze met de taugé in een schaal.
  7. Meng de komkommer en de taugé en zet het met het azijnmengsel erover minimaal een uur in de koelkast.
  8. Dien het op door een mooi bergje in een schaal te doen.

Ingredienten voor voor 4 personen

Krabbetjes/ribbetjes 

  • 1,5 kg duurzame varkens krabbetjes/ribbetjes
  • 1 steranijs
  • 1 tl venkelzaad
  • een paar szechuan peperkorrels
  • 1 el vijfkruidenpoeder
  • zout en peper 

Saus/marinade

  • 150 ml donkere sojasaus
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 el honing
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 1 tot 2 fijngesneden rode pepers, van zaadjes ontdaan
  • 1 tot 2 uitgeperste knoflookteentjes
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 4 in ringetjes gesneden lente uitjes
  • Versgemalen zwarte peper

Citroenrijst

  • 500 gram basmati rijst
  • 1 serehstengel

Taugé/komkommer atjar voor 4 personen

  • 125 gr taugé
  • 1 komkommer
  • zout
  • 1 rode peper, in kleine stukjes
  • 200 ml natuurazijn
  • 100 ml water
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
Benieuwd naar de gerechten van Marty?

Bekijk ook eens deze heerlijke gerechten!

Floris

Bbq Pulled Pork sandwich met bbq-beans en aardappelsalade

Als je barbecuet op de manier van Floris dan neem je er de tijd voor.

Martje

Smeuïge rillette van procureur

Heerlijk als borrelhap of voorgerecht

Nienke Onderstal

Gestoofde varkenswangetjes naar Luiks recept

Deze Luikse stoofschotel is echte klassieker