Linda Wijn

Linda is sinds februari 2013 thuiskok bij Thuisafgehaald.nl. Tijdens haar studie rolde ze de horeca in en dat is een volledige baan geworden, tot eigenaar van een café aan toe. Koken is haar hobby en passie. Het liefst kookt ze Italiaans, omdat de pure smaken fantastisch tot hun recht komen, maar in vele andere keukens voelt ze zich ook thuis.
Met een Servische man komt ze ook in aanraking met de Oost-Europese keuken, waarin varkensvlees meer gegeten wordt dan in Nederland. ‘Op feestdagen kan een goede varkensrollade niet ontbreken, maar het liefst een speenvarkentje aan het spit!’ aldus Linda.

Linda kookt zo’n drie of vier keer per week voor Thuisfagehaald.nl. Elke keer iets anders en vijf weken per jaar zelfs volledig veganistisch. ‘Door deze weken zonder dierlijke vetten word je bewust van wat je allemaal eet. Daarna kun je een goed stuk vlees meer waarderen.’

Gesmoord varken met steranijs

Gesmoord varken met steranijs

Bij een stoofschotel denk je vaak aan rund. Maar Linda maakt dit gerecht met gestoofd varkensvlees. Het is een recept van kok Julius Jaspers. Ze serveert het met koolsla en rijst.

Bereidingswijze:

1. Wel de shiitakes 20 minuten in warm water, snij de stelen eruit en snij de hoeden doormidden.

2. Braad het varkensvlees in een braadpan aan in olie (het is verstandig dit in twee sessies te doen, zodat het vlees goed schroeit).

3. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan, voeg de bruine suiker aan het braadvocht toe.

4. Laat de suiker oplossen en voeg sojasaus en rijstwijn toe.

5. Doe daarna het vlees weer in de pan, met knoflook, sjalot, gember, steranijs, kaneel en de kleingesneden shiitakes.

6. Meng alle ingrediënten en vul op met kokend water totdat het vlees onder staat. Laat de schotel minimaal twee uur stoven met het deksel half op de pan: zorg dat het vocht met de helft wordt gereduceerd (eventueel deels zonder deksel, dan gaat de vochtreductie sneller).

7. Controleer na 2 uur of het vlees gaar is en breng verder op smaak met zout en peper (zeef, indien nodig, het gegaarde vlees uit de saus en laat de saus nog iets inkoken). strooi vlak voor het serveren de bosuitjes erover en besprenkel met een paar druppeltjes sesamolie.

Tip van Linda: Schroei het vlees echt snel dicht. Doe dat in porties en laat het vlees ook echt een beetje bruin worden. Dat geeft een lekkere smaak.

Eet smakelijk!

Ingredienten voor 6 personen
Bereidingstijd:
 30 minuten + 120 minuten stoven

  • 15 stuks gedroogde shiitakes
  • 1.2 kilo varkenspoulet in stukken van 2x2x2 cm
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 90 gr bruine suiker
  • 175 ml sojasaus
  • 175 ml Chinese rijstwijn
  • 5 tenen knoflook, fijngesneden
  • 5 sjalotjes, gesnipperd
  • 5 cm gemberwortel, fijngesneden zonder schil
  • 6 stuks steranijs
  • 4 kaneelstokjes
  • kokend water
  • 6 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • sesamolie
  • zout en peper
Ook eens genieten van de kookkunsten van Linda?