Mijke Alberts

De gemiddelde vrouw kent tien recepten. Mijke’s moeder (“Ons mam”, zoals ze zelf zegt) had er wel tweehonderd. Mijke heeft er minstens zoveel. “Dat er mensen zijn die een paar keer per maand hetzelfde eten, daar begrijp ik niets van. Toen ik nog niet meedeed aan Thuisafgehaald aten we weken achter elkaar hetzelfde stoofpotje, omdat je dat onmogelijk in kleine porties kunt maken. Na die periode kwam het m’n neus uit! Daarom kunnen mensen bij mij nu ongeveer twee keer per week eten afhalen. Zij zijn er blij mee en ik hoef niet meer steeds hetzelfde te eten.”

Alleen Brabantse worstenbroodjes komen er in huize Alberts vaker in, want daar krijgt niemand ooit genoeg van. “Voor de gehaktvulling ga ik altijd naar de slager. Omdat het vlees daar duurzaam is én omdat je het verschil proeft. Ik eet liever een klein stukje vlees van goede kwaliteit dan een groot stuk dat nergens naar smaakt.”

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Bereiden van het brooddeeg

    1. Doe de melk en de boter in een pannetje en laat de boter smelten. Zorg dat het niet te heet wordt.
    2. Doe de bloem, het zout, de basterdsuiker en de gist in een kom en kneed alles door elkaar.
    3. Voeg tijdens het kneden de melk met de gesmolten boter toe en vorm een deeg.
    4. Kneed het deeg net zolang tot er bij het uit elkaar trekken ervan een dun vliesje overblijft dat niet kapotgaat.
    5. Verdeel het deeg in 20 bolletjes van 45 gram per stuk. Leg deze op voldoende afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier.
    6. Leg een schone, licht vochtige theedoek over de bakplaat met bolletjes.
    7. Laat de bolletjes 45 minuten rijzen op een tochtvrije, warme plek.

Bereiden van de gehaktvulling

  1. Meng voor de vulling het gehakt, alle kruiden en overige producten in een kom.
  2. Kneed alles goed door elkaar, zodat de smaakmakers goed verdeeld worden.
  3. Om te testen haal je een klein beetje van het gehakt af, draai daar een balletje van en bak dit. Zodra het vlees gaar is kun je het proeven, om zeker te weten dat er voldoende smaak aan zit. Vind je het te flauw? Voeg dan wat extra zout aan het gehakt toe.
  4. Maak dan van het gehakt 20 worstjes van 45 gram per stuk.

Bereiden van de worstenbroodjes

  1. Klop een ei los.
  2. Rol op, een licht met bloem bestoven werkvlak, de gerezen brooddeegbolletjes uit tot een ovaal.
  3. Bestrijk de randen van het brooddeeg met losgeklopt ei.
  4. Leg in het midden van elk stuk brooddeeg een gehaktworstje.
  5. Vouw de korte kanten van het brooddeeg dicht.
  6. Vouw vervolgens de lange kanten van het brooddeeg dicht.
  7. Druk het brooddeeg op de naden goed aan.
  8. Leg alle worstenbroodjes op het bakpapier op de bakplaat met de naad naar onder.
  9. Vet een stuk plasticfolie in met wat olie.
  10. Dek hiermee de worstenbroodjes af.
  11. Laat de worstenbroodjes 30 minuten rijzen.
  12. Warm de oven voor op 200 graden.
  13. Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei.
  14. Bak de worstenbroodjes in 30 minuten gaar in de oven.

Vergeet ze er alleen niet op tijd uit te halen, want lauwwarm zijn ze het lekkerst. Bewaar de Brabantse worstenbroodjes in de koelkast of in de vriezer. Je kunt ze opwarmen in de koekenpan, of leg ze in de oven. Of in aluminiumfolie op de kachel, net zoals vroeger!

Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 20 Brabantse worstenbroodjes

Brooddeeg:

  • 500 gram bloem + wat extra om het aanrecht mee te bestrooien
  • 12 gram zout
  • 140 gram boter
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes gedroogde gist a 7 gram
  • 250 ml melk
  • 1 ei

 Worstvulling:

  • 900 gram (varkens)gehakt
  • 2 verkruimelde beschuiten of 25 gram paneermeel
  • 2 eieren
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3/4 theelepel selderiezout
  • 3/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemalen witte peper
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 1/4 theelepel gemalen laurier
  • 1/4 theelepel uipoeder
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder

 Overige:

  • Neutrale olie
  • Bloem om het aanrecht mee te bestrooien

Benodigdheden:

  • Mixer met deeghaken (kneden met de hand kan ook)
  • Oven
  • Theedoek
  • Plasticfolie
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Deegroller
Benieuwd naar alle gerechten van Mijke?

Bekijk ook eens deze heerlijke gerechten!

Stefan Roosma

Slow cooked varkensribroast

Stefan houdt van gerechten die lang moeten sudderen.

Linda Wijn

Gesmoord varken met steranijs

Een lekkere stoofschotel met varkensvlees, koolsla en rijst.

Anja Denecker-Frosch

Varkensmedaillons in boursinsaus

Lekker recept voor de feestdagen