Floris

Floris werd in 2005 verliefd op zijn Texaanse vrouw en niet lang daarna vond hij ook de liefde voor de barbecue. Met zijn vrouw reisde hij naar Texas en bezocht Lockhart: dé BBQ Capital van Texas. Nadat hij daar anderhalf uur in de rij had gestaan voor zijn eten proefde hij hoe écht barbecuevlees smaakt en was hij verkocht.

Sindsdien is zijn nieuwe hobby geboren. Eerst op een kleine Weber-barbecue, maar sinds een tijdje op een grote Weber Smokey Mountain. ‘Hier in Nederland wordt veel gegrild, maar voor het barbecueën zoals ik dat doe moet je tijd en geduld hebben. Ik laat het vlees de hele dag op de barbecue liggen tot het helemaal uit elkaar valt.’ Floris is sinds 2013 thuiskok. Op het menu altijd iets van zijn barbecue. Vaak vlees, maar hij rookt er bijvoorbeeld ook zelf zalm op.

Bbq Pulled Pork sandwich met bbq-beans en aardappelsalade

Bbq Pulled Pork sandwich met bbq-beans en aardappelsalade

Als je barbecuet op de manier van Floris dan neem je er de tijd voor. Voor dit gerecht koopt hij het liefst een ‘Boston Butt’. In Nederland kun je het beste om procureur vragen (het nek-schouderstuk van het varken).

Het vlees
1. Bedek het vlees met een laagje mosterd en worcestershiresauce

2. Bestrooi het vlees met de kruidenmix

3. Bereid de barbecue voor voor indirect koken: leg de briketten aan één kant en zet aan de andere kant een aluminium bakje met water. Stop de vleesthermometer in de deksel, zodat je weet hoe heet het ongeveer in de barbecue.

Tip van Floris: gebruik altijd briketten, want die branden lang en consistent. Houtskool piekt heel snel en dan is het voorbij. En gebruik houtchunks in plaats van houtsnippers.

4. Leg het vlees op een rooster boven het aluminium bakje met water. Het water zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt.

5. Houd de binnentemperatuur van de barbecue in de gaten en haal het vlees van de barbecue als het 85 graden is (dat is afhankelijk van het vlees na 7 tot 9 uur) Ga uit van 3 uur per kilo, maar dit kan per stuk verschillen.

6. Laat het vlees een half uur afgedekt met aluminiumfolie uur liggen.

7. Haal het vlees met twee vorken helemaal uit elkaar of snij het in plakken.

Tip van Floris: Op Youtube vind je allerlei filmpjes waarin pulled pork wordt gemaakt. Check bijvoorbeeld eens die van de BBQ Pitboys.

Bereidingswijze BBQ-beans

1. Zet de gewelde bonen op met een laagje water.

2. Bak ondertussen de spekblokjes, en fruit de ui, knoflook en jalapeño er bij.

3. Als dit allemaal gefruit is doe je het met de kruiden en de gepelde tomaten bij de bonen.

4. Kook dit alles tot de bonen zacht zijn. Dat kan een twee a drie uur duren. Controleer of het niet droogkookt; voeg anders nog wat water toe.

5. Op het laatst: schep naar eigen smaak wat van het barbecuevet van het vlees (wat op het water in het bakje is gevallen) over de bonen voor de echte barbecuesmaak.

De aardappelsalade

Kook de aardappels in kleine stukjes met de schil eromheen tot ze gaar zijn. Meng ze met de overige ingrediënten en maak er een lekkere salade van.

Eet smakelijk!

Ingredienten voor 6 personen

Bereidingstijd: 3 uur per kilo (afhankelijk van de kwaliteit van het vlees)

  • 3 kilo procureur
  • Een dun laagje mosterd
  • worcestershiresauce
  • Kruidenmix van bruine suiker, cayennepeper, paprika, knoflookpoeder, uienpoeder, oregano, chiliflakes en peper zout (of een kant en klare bbq rub). 2 el van elk.

Benodigdheden voor het barbecueën:

  • een barbecue die je kunt afsluiten een aluminium bakje om water in te doen
  • briketten
  • houtchunks
  • een vleesthermometer

Ingrediënten voor de BBQ-beans en aardappelsalade:

  • 1 kilo pintobonen (die je een nacht van te voren laat wellen)
  • 250 gram spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 of 4 geperste teentjes knoflook
  • 1 jalapeño in stukjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 el van elke kruiden: paprikapoeder, chilipoeder, komijn, peper en een schepje zout.
  • wat druppels barbecuevet van het vlees

Ingrediënten voor de aardappelsalade:

  • 1 kilo vastkokende aardappels (bijvoorbeeld Rozeval aardappels)
  • halve ui in stukjes
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • peterselie
  • 3 augurken
  • 1 a 2 gekookte eieren
  • 1 tl paprikapoeder
  • Een scheutje azijn
  • 5 a 6 eetlepels mayonaise
Ook eens genieten van de BBQ tips van Floris?

Bekijk ook eens deze heerlijke gerechten!

Stefan Roosma

Slow cooked varkensribroast

Stefan houdt van gerechten die lang moeten sudderen.

Marianna Zwart

Rollade met pruimen en een romige mosterdsaus

Dit is de lekkerste rollade van Nederland!

Linda Wijn

Gesmoord varken met steranijs

Een lekkere stoofschotel met varkensvlees, koolsla en rijst.