Robin de Jong

De horeca werd professioneel kok Robin de Jong met de paplepel ingegoten. Zijn vader en moeder runden samen onder andere een petit restaurant waar hij op zijn vijftiende al achter de bar stond. “Koken is mijn passie. Maar ik geniet ook van de diversiteit aan gasten waar ik in een restaurant mee te maken heb. Daarom sta ik het liefst zeventig procent van de tijd in de keuken en dertig procent vóór de schermen, zodat ik ook contact kan maken met de mensen voor wie ik gerechten bereid.”

Robin omschrijft zijn stijl als ‘Asian-Fusion’, een combinatie van smaken en gerechten uit Aziatische windstreken aangevuld met kookstijlen uit werelddelen als West-Europa en Latijns-Amerika. “Alles wat ik maak is vers, snel, simpel en heel lekker.” Maar dat betekent niet dat hij zich er makkelijk vanaf maakt. “Ik maak al mijn kruiden zelf en experimenteer het liefst met wat er nog in de voorraadkast staat. Zo ben ik ook tot mijn recept voor varkenshaas gekomen. Eigenlijk ben ik gewoon een creatieve leftover kok.”

Asian Fusion Varkenshaas

Asian Fusion Varkenshaas

Bereiden van de zoetzure groenten

  1. Doe de gesneden groente in een weckpot.
  2. Verwarm de azijn met de suiker, het limoensap, gembersiroop, knoflook en zout tot zo’n 80C. Giet dit hete mengsel over de groenten. Sluit de weckpot en schud even door elkaar. Laat op een koele plaats (of koelkast) een paar uur staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Bereiden van de varkenshaas en zoete aardappel

  1. Meng chilisaus tot en met knoflook in een kommetje tot een marinade.
  2. Snijd de varkenshaas vanaf 1 kant in, net niet doormidden en klap open. Wrijf de varkenshaas aan alle kanten in met de marinade.
  3. Leg eerst zeewier op de binnenkant van de varkenshaas en verdeel er dan de groene kruiden over. Klap dicht, duw goed aan en prik dicht met cocktailprikkers (of bind dicht met rolladetouw).
  4. Verwarm de oven voor op 180C. Verhit een koekenpan en laat daarin wat olie of boter warm worden. Bak de varkenshaas aan alle zijden bruin. Leg de varkenshaas in een ovenbestendige schaal en laat in 20 minuten verder garen in de oven. Het vlees mag een tikje rosé blijven.
  5. Kook ondertussen de zoete aardappel in wat bouillon in ± 15 minuten gaar en zacht. Giet goed af en stamp fijn. Verhit de puree nog even in de pan terwijl je roert om het teveel aan vocht te laten verdampen. Breng op smaak met wat sambal en nootmuskaat.

Ingrediënten voor dit heerlijke Asian Fusion Varkenshaas gerecht

Zoetzure groenten

  • 1 rode ui, in dunne, halve ringen (± 100 gram)
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes, ook het groen
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes (± 150 gram)
  • 100 gram Chinese kool, in dunne reepjes
  • ½ komkommer, zonder zaadlijst, in dunne boogjes (± 150 gram)
  • 50 milliliter kruidenazijn
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1/5 limoen voor het sap
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 1 teentje knoflook, uit de knoflookpers
  • ½ theelepel zout

Varkenshaas

  • 1 varkenshaas (300-400 gram)
  • 50 milliliter chilisaus
  • 50 milliliter zoete ketjap
  • 50 milliliter oestersaus
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 stuk droog noriblad
  • bij elkaar 4 eetlepels fijngehakte groene kruiden als lavas, kervel, peterselie
  • olie om in te bakken, gekruid met chili en knoflook

Zoete aardappelpuree

  • 500 gram zoete aardappel, in blokjes van ± 2 centimeter
  • lichte groentebouillon
  • beetje sambal
  • snuf versgeraspte nootmuskaat
Proef ook de gerechten van Robin!

Bekijk ook eens deze heerlijke gerechten!

Marty Bax

Oosterse Sticky Ribs

Smaakvolle spareribs met een exotisch tintje

Marianna Zwart

Rollade met pruimen en een romige mosterdsaus

Dit is de lekkerste rollade van Nederland!

Anja Denecker-Frosch

Varkensmedaillons in boursinsaus

Lekker recept voor de feestdagen